Wyjazd studyjny o przetwórstwie mięsnym |
Wpisany przez Justyna Bytnar |
piątek, 14 września 2018 11:32 |
Zapraszamy do udziału mieszkańców wsi, rolników, pasjonatów produktów lokalnych oraz osoby, które nie boją się podjąć wyzwania stworzenia nowej alternaty rozwoju opartego na małym przetwórstwie. Wyjazd studyjny odbędzie się w dniach 24-25 września 2018 r. (wyjazd planowany o godz. 3.00) do Centrum Doradztwa Rolniczego w Radomiu na wykłady i warsztaty w zakresie przetwórstwa mięsnego. Gmina Kłodzko we współpracy z Gminą Radków przystąpiła do realizacji zadania pn.: „Podejmowanie inicjatyw środowiska wiejskiego w Gminie Radków poprzez uzyskanie umiejętności w zakresie przetwarzania produktów rolniczych”, współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Uczestnicy dwudniowego wyjazdu będą mieli zapewnione nieodpłatne wyżywienie (śniadanie, obiad, kolację i serwis kawowy), transport, nocleg i materiały dydaktyczne. Podczas warsztatów zostanie zapewniona odzież ochronna oraz surowiec do przerobu. Uczestnicy wykładów dowiedzą się m.in. o praktycznych możliwościach wykorzystania małego przetwórstwa mięsnego, o produkcji i sprzedaży żywności z gospodarstwa, aspektach podatkowych prowadzenia rolniczego handlu detalicznego, uruchomienia i prowadzenia produkcji żywności w małym zakładzie, a także o wymaganiach sanitarnych, weterynaryjnych, lokalizacyjnych, rozwiązaniach technologicznych i opłacalności produkcji. Na zakończenie wszyscy uczestnicy otrzymają zaświadczenie o uczestnictwie w szkoleniu. Zgłoszenia do udziału przyjmowane będą do 17.09.2018 do godz. 12:00 osobiście u Leszka Sajdaka – pok. 414 lub telefonicznie pod numerem: 74 647 41 41.
|
Poprawiony: wtorek, 18 września 2018 05:29 |