Święto buraka w Gminie Kłodzko |
Wpisany przez Justyna Bytnar |
środa, 23 listopada 2016 16:47 |
Zaczerwienił się jak raczek „Toż gałgaństwo jest niezwykłe, Żeby robić ze mnie ćwikłę i ucierać razem z chrzanem. Nie, to wprost jest niesłychane!...” Ćwikła - Jan Brzechwa
„Festiwal dobrego smaku” to impreza, która już kolejny raz została zorganizowana przez Ośrodek Kultury Sportu i Rekreacji w Ołdrzychowicach Kłodzkich. Tematem przewodnim był „Buraczany zawrót głowy”. Gościem specjalnym zaproszonym przez OKSiR był znany kucharz Tomasz Ptak – uczestnik programu telewizyjnego Hell's Kitchen, który zachwycił wszystkich wołowym tatarem z burakiem, łososiem z pure z kalafiora i buraka oraz słodkimi, czerwonymi naleśnikami. Do udziału w kulinarnych konkurencjach zgłosiło się 10 zespołów: Zespół Marzenie, KGW Ołdrzychowice Kłodzkie, KGW Starków, KGW Żelazno, KGW Bierkowice, KGW Krosnowice, KGW Kamieniec, KGW Piszkowice, świetlica Marcinów, Zespół Placówek Socjoterapeutycznych z Kłodzka. Jury w składzie: Stanisław Longawa – Wójt Gminy Kłodzko, Tomasz Ptak – uczestnik VI edycji programu Hell's Kitchen oraz Dawid Przybylski – szef restauracji w Boguszynie, wybrało trzy najlepsze zespoły, które otrzymały czeki finansowe. I miejsce – zajęła drużyna Zespół Placówek Socjoterapeutycznych z Kłodzka II miejsce – drużyna z sołectwa Kamieniec III miejsce – świetlica Marcinów Nagroda publiczności – warsztaty świąteczne w Starym Wielisławiu – „Rowerowej Wsi” trafiła do KGW Ołdrzychowice Kłodzkie. Wszystkie zespoły uczestniczące w kulinarnych konkurencjach otrzymały upominki. Po festiwalu, możemy śmiało stwierdzić, że buraki często są w naszej kuchni niedoceniane, przyrządzamy z nich tylko barszcz czerwony i nie wykorzystujemy dostatecznie ich właściwości. Tymczasem buraki są bezcennym źródłem witamin i minerałów, oczyszczają organizm, przyspieszają przemianę materii, wspomagają odchudzanie, a do tego mają w sobie mnóstwo błonnika i kwasu foliowego. Sponsorami nagród dla uczestników były firmy: POL-DREW, RAP-MET, Bank Spółdzielczy, KOLGLASS, TOMEX.
Foto: Zygmunt Byrski |
Poprawiony: środa, 23 listopada 2016 22:22 |