Dnia 5 marca br. w Starostwie Powiatowym w Kłodzku gmina Kłodzko podpisała Umowę Partnerską inaugurującą działalność Klaster „Wołowina Sudecka”, organizacji mającej na celu zrzeszać przedsiębiorców, rolników oraz podmioty z branży gastronomicznej i branż pokrewnych przetwórstwa mięsnego.
Wspólna promocja wołowiny to szansa na rozwój regionalny naszych terenów, a przede wszystkim na zyskanie nowego produktu regionalnego. Odwiedzający nas turyści będą mogli skosztować własnych i ekologicznych wyrobów z wołowiny sudeckiej, co przyczyni się do zwiększenia hodowli bydła, a tym samym zagospodarowania użytków zielonych. Zyskają na tym przede wszystkim lokalni producenci, przetwórnie, gastronomia oraz mieszkańcy.
Misją Klastra „Wołowina Sudecka” jest podniesienie konkurencyjności i innowacyjności dolnośląskiego sektora przetwórstwa mięsnego ze szczególnym uwzględnieniem hodowli sudeckiej, prowadzenie działań, które będą służyły rozwojowi firm i gospodarstw skupionych w Klastrze a także animowanie współpracy pomiędzy przedsiębiorstwami, administracją, stowarzyszeniami branżowymi, placówkami badawczo-naukowymi, co pozwoli osiągnąć finalny efekt w postaci stymulowania wzrostu gospodarczego w regionie.
Klaster „Wołowina Sudecka” zrzesza już blisko 40 podmiotów, ale jest otwarty na przyjmowanie nowych członków. Organizacja nie posiada osobowości prawnej, jej koordynatorem jest Fundacja Rozwoju regionalnego PROGRES której siedziba znajduje się w Bystrzycy Kłodzkiej.
W trakcie spotkania odbyło się także I Posiedzenie Rady Klastra „Wołowina Sudecka”, na którym wybrany został Zarząd.
 

|