III Festiwal Dobrego Smaku w Krosnowicach Drukuj
Wpisany przez Michalina Tondytko   
poniedziałek, 14 listopada 2011 09:04

b_150_100_16777215_0___images_phocagallery_festiwal_dobrego_smaku_2.jpgW pierwszą sobotę listopada Sala Podhalanka w Krosnowicach zamieniła się w kulinarny ring. Jak co roku mogliśmy oglądać zmagania grup w przygotowaniach najsmaczniejszej potrawy, którą później oceniała publiczność. Podobnie jak poprzednie edycje, III Festiwal Dobrego Smaku okazał się wielkim sukcesem. Zapraszamy do przeczytania relacji z tego wydarzenia.

 

 

W tym roku w konkursie wzięło udział pięć drużyn:

  1. Państwo Kowalczykowie z Kłodzka, którzy przygotowali sałatkę z czerwonej kapusty i dzikiej róży
  2. Młodzieżowy Ośrodek Socjoterapii w Krosnowicach – rogale z serem i marmoladą oraz jabłecznik na kruchym cieście
  3. Zespół „Jaskier” z Ołdrzychowic – żeberka pod jesienną pierzynką
  4. Restauracja „Złota Kaczka” z Polanicy – swojska pizza „8 smaków” oraz zupa Shanghai
  5. Radek Zahradník z Czech -  Karlovarský knedlik, Bramborové špalíčky, Bramborové šišky

Zwycięzcą tegorocznego Festiwalu okazał się 17 – letni Radek Zahradnik, którego ziemniaczane szyszki z makiem przypadły do smaku chyba każdemu.

Oczywiście nie byłoby Festiwalu Dobrego Smaku bez konkursu na przetwory domowe. Tradycyjnie były 3 kategorie, a uczestnicy mogli zgłosić tylko po jednym przetworze do każdej z nich. Jury w składzie: Edward Dąbrowa(sołtys Krosnowic, zastępca przewodniczącego Rady Gminy Kłodzko), Franciszek Piszczek (Radny Gminy Kłodzko, Prezes Towarzystwa Miłośników Krosnowic) oraz Karl Zahradnik, po długich naradach wytypowało zwycięzców:

Kategoria "przetwory owocowe":
I miejsce – Halina Puk – galaretka z czarnych winogron
II miejsce – Dorota Skornąg – konfitura z pigwy
III miejsce – Edyta Florczyk – konfitura z rajskich jabłuszek

Kategoria "przetwory warzywne":
I miejsce – Stanisław Radzewicz – ogórki z czosnkiem
II miejsce – Elżbieta Froń – sałatka ogórkowo – cebulowa z curry
III miejsce – Tomasz Zahradnik – ogórki

Kategoria "inne":
I miejsce – Maria Trześniowska – jarzębiak (nalewka z jarzębiny)
II miejsce – Mariola Kozak – likier z czarnego bzu
III miejsce – Zofia Kowalczyk – wino Malina Ziemi Kłodzkiej

Nowością były konkursy dla dzieci, które, jak się okazało, również świetnie radzą sobie w kuchni. Dla najmłodszych przygotowane zostały dwie konkurencje – na najciekawszą kanapkę oraz najciekawszy tort. Wybór nie był łatwy, ale po długich naradach jury postanowiło wyróżnić w kanapkach drużynę z Wojborza, natomiast najciekawszy tort przygotował zespół z Ołdrzychowic.

Zmagań było co nie miara, a czas umilały występy zespołów ludowych. Na scenie mogliśmy zobaczyć zespół „Jaskier” z Ołdrzychowic Kłodzkich oraz „Folkowe Babki” z Roszyc, które biorą udział w Jesiennej Liście Przebojów Polskiego Radia Wrocław. Jako gwiazda wystąpił dobrze wszystkim znany zespół Podzamek Boys.

Przyszłoroczna edycja Festiwalu odbędzie się w Wojborzu.

b_150_100_16777215_0___images_phocagallery_festiwal_dobrego_smaku_1.jpgb_150_100_16777215_0___images_phocagallery_festiwal_dobrego_smaku_3.jpgb_150_100_16777215_0___images_phocagallery_festiwal_dobrego_smaku_4.jpgb_150_100_16777215_0___images_phocagallery_festiwal_dobrego_smaku_5.jpgb_150_100_16777215_0___images_phocagallery_festiwal_dobrego_smaku_6.jpg

Poprawiony: piątek, 18 listopada 2011 12:35