Produkt pogranicza wybrany Drukuj
Wpisany przez Dominika Ferenc - Macherzyńska   
środa, 30 lipca 2014 13:31

b_150_100_16777215_0___images_phocagalery2013_25marca15_g1.jpg26 lipca 2014r. w Ołdrzychowicach Kłodzkich odbyły się warsztaty kulinarne, które są jednym z głównych działań projektu pn. „Polsko-Czeska olimpiada różnorodności” współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego, w ramach Programu Operacyjnego Współpracy Transgranicznej Republika Czeska – Rzeczpospolita Polska 2007-2013 oraz budżetu państwa za pośrednictwem Euroregionu Glacensis „Przekraczamy granice”.

Podczas warsztatów Panie z Czech i Polski przygotowywały swoje tradycyjne potrawy wymieniając się wzajemnie doświadczeniami. Uczestniczki wykazały się dużym zaangażowaniem i kreatywnością. Wyszukiwały przepisy stanowiące tradycję ich rodzin lub środowiska lokalnego i na ich podstawie przygotowały potrawy. Ponadto Panie podczas warsztatów wspólnie podjęły próbę wypracowania wspólnego PL-CZ produktu promującego pogranicze do którego wykorzystano między innymi owoce aronii i rokitniki. O walorach zdrowotnych tych owoców i zastosowaniu w przetwórstwie mogły się dowiedzieć od specjalistów obecnych w trakcie warsztatów. Prelekcję nt. aronii przeprowadził Mirosław Lech, który jest prawdziwym prekursorem produkcji towarowej owoców aronii założył największą na Ziemii Kłodzkiej plantację tej rośliny, liczącą obecnie blisko 20 ha. Natomiast prelekcję o rokitniku przedstawił Pan Zdenek Hajzler z Přátelé Orlických hor a Podorlicka o. s. z Opočno.

Bigos, Kiszka ziemniaczana, knedliki, dżemy, konfitury to jedne z kilku powstałych po warsztatach produktów, których ocena połączona z kulinarną degustacją i wręczeniem nagród nastąpiła podczas VI Przeglądu Folklorystycznnego „LATO NA LUDOWO” Żelazno 2014 odbytego w niedzielę 27 lipca 2014r. Podczas imprezy dokonano wyboru produktu pogranicza, którym został wytworzony wspólny produkt - sok aroniowo-rokitnikowy. Mamy nadzieję, że będzie on służył promocji oraz wzmacnianiu kontaktów transgranicznych, propagowaniu wspólnej kultury i dziedzictwa.

W trakcie warsztatów odbył się dodatkowo zorganizowany przez partnera czeskiego kurs zdobienia pierników.

Informujemy, iż już nie długo zostanie wydany Folder Polsko-Czeskich smaków i tradycji, zawierający najbardziej atrakcyjne przepisy na powstałe podczas warsztatów potrawy i przetwory.

 

b_150_100_16777215_0___images_phocagalery2013_25marca15_g2.jpgb_150_100_16777215_0___images_phocagalery2013_25marca15_g3.jpgb_150_100_16777215_0___images_phocagalery2013_25marca15_g4.jpgb_150_100_16777215_0___images_phocagalery2013_25marca15_logo.jpg