To do dna! Drukuj
Wpisany przez Justyna Bytnar   
piątek, 01 grudnia 2017 19:58

altJuż po raz VIII w Ołdrzychowicach odbył się Festiwal Amatorskich Trunków. Wydarzenie na stałe wrosło w lokalny kalendarz jesiennych imprez i cieszy się nieustającym powodzeniem. Jak co roku organizatorzy przygotowali wiele atrakcji. W zaciszu, przy lampce wina można było podziwiać galerię prac lokalnego artysty Kazimierza Adamajtisa (malarza, rzeźbiarza), który ochoczo raczył odwiedzających ciekawymi anegdotami i historiami z życia.

Na scenie dominowały popisy wokalne młodziutkich artystów: Oliwii Łuszczyńskiej w ludowych utworach, z charakterystycznym, mocnym „zaśpiewem” oraz Dominika Jarockiego i Justyny Dobrowolskiej w spokojnej i melodyjnej wokalizie.

Jak zwykle nie zabrakło przystawek i przekąsek. W tym roku oprawą stołu oraz przygotowaniem uczty zajęła się „Pizzeria REMIZA” z Żelazna, która przygotowała naprawdę przepyszne smakołyki. Dodatkowo ze swojego stoiska częstowali ludzi wyrobami z własnej pizzeri, co spotkało się z wielkim zainteresowaniem przybyłej publiczności. Ponadto Hubert Krech na stoiskach prezentował przepyszne, orzeźwiające cydry, produkowane lokalnie w Krosnowicach. Gościliśmy również Tadeusza Patynkę z bogatą ofertą wyrobów pszczelarskich i miodów pitnych.

 

Komisje oceniały w składach:

Wina:

Mariusz Papuga – sommelier

Renata Cudak

Andrzej Kaniak

Nalewki:

Marta Margasińska

Piotr Wijas

Elżbieta Wentka – starostka

 

Festiwal Amatorskich Trunków 2017

WINO:

I miejsce Leszek Miłobóg, Gorce (aronia)

II miejsce Kazimierz Kantor, Ołdrzychowice Kł. (winogrono)

III miejsce Bartłomiej Szuba, Gorce (wiśnia, jagoda, malina)

Wyróżnienia:

- Jolanta Jackulak (wiśnia)

- Justyna Chybowska (czarna porzeczka)

- Ksawery Rybeczka (czerwona porzeczka)

- Czesława Piechnik (wieloowocowe)

 

NALEWKA:

I miejsce Czesława Piechnik, Stronie Śląskie (aronia)

II miejsce Bartosz Palej (rabarbar)

III miejsce Alicja Kubiesa, Trzebieszowice (tutti-frutti)

Wyróżnienia:

- Kazimierz Kantor (wiśnia)

- Maciej Ciężkowski (orzech włoski)

- Danuta Ciężkowska (cytrynówka)

 

Nagrody Publiczności:

Wino: Leszek Miłobóg (aronia)

Nalewka: Kazimierz Kantor (wiśnia)

 

Organizatorzy dziękują wszystkim darczyńcom, sponsorom i osobom zaangażowanym w organizację FAT 2017, a w szczególności:

- Wójtowi Gminy Kłodzko Stanisławowi Longawie

- Ośrodkowi, Kultury, Sportu i Rekreacji Gminy Kłodzko z/s w Ołdrzychowicach Kłodzkich

- Hucie Szkła Kryształowego Julia

- Hucie Szkła Kryształowego Violetta

- Uzdrowisku Lądek-Długopołe S.A.

- Drukarni Perfekta

- Zakładowi Wyrobów Metalowych RAPMET

- Restauracji Kaczka i Wino

- Autogiełdzie Kłodzko

- Piekarni Kajzerka

- Grik-Pol Mechanika Samochodowa

- Agra

- Maja Ogrody

- Ośrodkowi Górski Poranek

- Pizzerii Remiza

- Euro-Win

- Karczmie i Restauracji Puchaczówka

- Piekarni Machela

- Żelbutowi

- Dom Serwis Ryszard Sobczak

- Uni-Globe Sławomir Błachut

- Przerób drewna Zdzisław Bednarz

- oraz hojnym, anonimowym darczyńcom.

altaltaltaltaltaltaltaltaltaltaltaltaltaltaltaltaltalt

Poprawiony: poniedziałek, 01 stycznia 2018 20:34